Aardappel kaastaart

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 snufje Peper en zout
  • 50 gram Magere kwark
  • 1 stuk ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 sprieten bieslook

Bereiding

Warm de oven voor op 180 graden. Prak de geitenkaas fijn en klop er de kwark en het ei doorheen. Pers er de knoflook boven uit en knip de bieslook er boven in stukjes. Roer de fijngesneden ui erdoorheen. Schil de aardappelen en rasp ze grof. Meng het kaas-eimengsel door de geraspte aardappelen en voeg peper en zout toe. Spuit 2 kleine taartvormpjes of 1 grote in met bakspray en schep het aardappelmengsel erin. Bak de taartjes in het midden van de hete oven in ongeveer 40-45 minuten gaar en bruin.
Heerlijk te combineren met sperziebonen en komkommersalade.


Groene asperges salade

Ingrediënten (4 pers.)

  • eetlepel Olijfolie
  • 3 stuk eieren
  • eetlepel aardappels
  • 500 gram Groene asperges
  • 8 stuk ansjovis
  • 1 ons zwarte pitloze olijven
  • 3 eetlepel platte peterselie
  • 0,5 stuk rode peper
  • snufje zwarte peper
  • snufje fleur de sel
  • 1 ons Parmezaanse kaas

Bereiding

In een heel grote pan verwarm je een grote hoeveelheid water met de asperges er in. Als dat aan de kook raakt doe je de drie eieren er bij en laat het geheel vijf minuten koken. Schep de eieren in een pannetje en laat ze schrikken met koud water. Schep de asperges voorzichtig in een vergiet en laat ze uitlekken.
Leg de asperges op een mooie schaal. Bestrooi met peterselie, stukjes peper en olijven. Leg de ansjovisjes er over heen.
Pel de eieren voorzichtig. Als het goed is, is de dooier nog zacht. Snij elk ei in twee en laat de dooier in een kommertje lopen. Sprenkel eerst het eigeel over de salade, dan de olijfolie en het limoensap. Hak het wit fijn en leg dat er weer overheen. daarna de peper en het zout, en tenslotte de parmezaan.


Gebakken uien pizza

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • eetlepel aardappels
  • 500 gram uien
  • snufje Peper
  • snufje Zout
  • 50 gram Ontbijtspek
  • 0,5 pak broodjesmix
  • 75 gram Geraspte kaas
  • 2 theelepel pizzakruiden

Bereiding

1 pizzavorm van 25 cm doorsnee.
Oven voorverwarmen op 200-220 graden.

Schil de uien en snij deze doormidden en dan in dunne halve ringen snijden. Bak intussen het spek uit en voeg de uien toe en laat deze zachtjes bakken tot ze glazig zijn. Laat het spek-uimengsel goed afkoelen.
Bereid de broodmix met 1.5 dl. water en de olie. Laat het deeg op een warme plaats 15 min. rijzen. Rol het deeg uit tot een cirkel van 27 cm en leg deze in de ingevette pizzavorm, duw de rand wat omhoog. Strooi wat paneermeel over de deegbodem en schep het spek-uimengsel over het deeg. Strooi de geraspte kaas erover en de pizzakruiden.
In de oven gaar en bruin bakken in 20 min.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 47 gram
Koolhydraten: 87 gram
Vet: 65 gram
Energie: 557 kcal


Boerenkool met couscous

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 stuk uien
  • 1 snufje chilipoeder
  • 250 gram boerenkool
  • wat Couscous

Bereiding

1 ui snipperen en in wat olijfolie roerbakken totdat het glazig is en er wat chilipoeder overheen strooien (ong. een halve dessertlepel), hier aan toevoegen 250 gram boerenkool en dit even kort mee roerbakken. Vervolgens doe je de couscous, 50 gram rozijnen, een bouillon tablet verkruimeld en 600 ml water erbij. Dit al roerende aan de kook brengen en dan gas uitdraaien. Ongeveer tien minuten laten staan en dan even doorroeren en eet smakelijk.

Je kunt het met en zonder vlees eten. Bijvoorbeeld met kleine gehaktballetjes of magere hamlapjes erbij.
Voor een wat zachtere smaak er als laatste een klein klontje boter doorheen roeren (ong. 20 gram).
Zout hoeft niet want dit zit voldoende in het bouillontablet. Naar smaak een weinig peper toevoegen.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 11 gram
Koolhydraten: 37 gram
Vet: 8 gram
Energie: 263 kcal


Gegrilde groenten met balsamico

Ingrediënten (4 pers.)

Bereiding

Klop de balsamico azijn met mosterd, uitgeperste knoflook en rozemarijn. Voeg steeds een beetje olijfolie toe, terwijl je stevig blijft roeren.
Snij de ui in 8 stukken,
snij de courgette in de lengte in 4 stukken,
snij de pompoen in stukken,
strooi evt. wat (zee-)zout over de groenten.
Leg de ui, courgette en pompoen op de grill en giet er een beetje van de dressing over.
Grill de asperges 5 minuten en de andere groenten in 8 tot 10 minuten gaar. Eventueel iets langer als het nog te hard is.
Snij alles in "hapklare brokken"-formaat, meng het in een schaal met de rucola en fijngehakte peterselie, en schenk er de rest van de balsamico dressing over.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 4 gram
Koolhydraten: 14 gram
Vet: 5 gram
Energie: 119 kcal


Kippensoep

Ingrediënten (4 pers.)

  • 1 theelepel Olijfolie
  • 1 uien
  • 1 Prei
  • 1 stuk bouillonblok (Maggi)
  • 1 eetlepel kerriepoeder

Bereiding

Uitjes fijnsnijden en in de pan fruiten met de olijfolie en de kerriepoeder. De kippensoep erbij. Alles aan de kook brengen. Als laatste de prei ringen snijden en erbij gooien. Even nog doorkoken en smullen maar!


Geroosterde aardappelen

Ingrediënten (4 pers.)

Bereiding

Was de ongeschilde aardappelen goed en snijd ze in grove, ongeveer even grote, stukken en leg ze in een lage ovenschaal.
Meng de olijfolie met de uitgeperste knoflook en peper.
Schenk dit mengsel over de aardappelen en roer dit even door met een lepel, zodat alle aardappelen geraakt worden door de knoflookolie.
Bestrooi ze daarna met de rozemarijn en zout naar smaak.
Laat de aardappelen midden in een op 200∞C voorverwarmde oven in ca. 1 uur gaar worden.

Tip: als je niet van knoflook houdt, kun je in plaats hiervan ook 2 of 3 in partjes gesneden sjalotjes gebruiken.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 169 gram
Koolhydraten: 2 gram
Vet: 17 gram
Energie: 10 kcal


Griekse salade

Ingrediënten (2 pers.)

  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • uien
  • Oregano
  • Tomaten
  • Komkommer
  • Groene paprika
  • feta
  • Olijven

Bereiding

Snijd de tomaten in stukken, de paprika in repen, de komkommer in halve plakjes, de ui in halve ringetjes en de feta in blokjes.
Doe alles in een schaal en meng het. Strooi er peper, zout en oregano overheen en een hele flinke scheut olijfolie. Evt. nog olijven toevoegen.


Indonesische macaroni

Ingrediënten (6 pers.)

  • Peper en zout
  • 4 eieren
  • 100 gram uien
  • 50 gram Prei
  • 1 eetlepel Sambal
  • 200 gram achterham
  • 125 gram Magere spekreepjes
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1200 gram macaroni
  • 3 eetlepel ketjap manis
  • 2 theelepel Knoflookpoeder

Bereiding

Benodigdheden: WOK
Zet de wok op het vuur en verwarm deze. Doe in de wok de spekreepjes en bak deze aan, voeg dan de gesnipperde ui toe en roer dit door elkaar, voeg dan de gehakt toe en bak deze onder voortdurend roeren gaar en rul en bak net zolang tot het vocht bijna is verdampt. Voeg dan de prei en de gewelde bamigroenten toe en roer dit alles goed door elkaar en bak nog even door tot ook hier het meeste vocht is verdampt. Voeg dan de eieren en de ham toe en roer dit goed door elkaar. Voeg dan de ketjap, sambal, peper en zout en eventueel wat selderieblad toe en roer alles goed door elkaar en bak nog even op hoog vuur. Zet het vuur onder de wok uit en laat de saus even rusten zodat alle kruiden en groenten goed kunnen vermengen.
Kook de macaroni volgens gebruiksaanwijzing en voeg deze aan de inmiddels verwarmde saus toe en roer alles goed door elkaar en verwarm de macarni goed door.
Voor een extra pittige macaroni voeg je nog 2 eetlepels sambal toe.
Lekker met komkommersalade, sate, kroepoek en atjar.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 36 gram
Koolhydraten: 60 gram
Vet: 32 gram
Energie: 610 kcal


Kersen zwarte bessen smoothie

Ingrediënten (2 pers.)

  • 400 milliliter Magere yoghurt
  • 100 milliliter Melk
  • 100 gram kersen
  • 1 zakje Vanillesuiker
  • 400 milliliter yoghurt
  • 100 gram zwarte bessen

Bereiding

Mix alle ingredienten goed door elkaar in de blender
voeg naar smaak de vanillesuiker toe


Kalfsfricandeau met peterseliesaus

Ingrediënten (4 pers.)

  • 4 eetlepel Olijfolie
  • Peper en zout
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 zakje Peterselie
  • 500 gram Groene asperges
  • 2 sneetjes Oud wit brood
  • 750 gram kalfsfricandeau

Bereiding

Voorbereiden

1) Korstjes van brood afsnijden en brood boven kom verkruimelen.
2) Peterselie erboven fijn knippen. Knoflook pellen en fijnsnipperen.
3) Brood, peterselie, knoflook en 2 eetlepels olie door elkaar scheppen.
4) Op smaak brengen met zout en peper.
5) In vlees aan bovenkant in lengte 3 insneden maken van ca. 3 cm diep.
6) Vulling hierin verdelen en iets aandrukken.
7) Bestrooien met zout en peper en bestrijken met rest van olie.
8) Groene asperges wassen en houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf snijden.
9) Groene asperges in ovenschaal leggen en 1 dl water erbij schenken. Vlees erop leggen.

Bereiden

1) Oven voorverwarmen op 200 a 220 graden of gasovenstand 4.
2) In midden van oven vlees in ca. 35 minuten bruin en net aan gaar bakken.
3) Serveren met gebakken aardappels.

Benodigdheden: ovenschaal ca. 20 x 30 cm

Wijnadvies: Lichte, soepele, fruitige rode wijnen


kikkererwten puree

Ingrediënten (8 pers.)

  • 3 eetlepel Olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bosje Peterselie
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 stuk citroen
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 snufje zeezout

Bereiding

Laat de kikkererwten koken voor ruim 30 minuten en daarna uitlekken. Boen de citroen schoon en rasp de schil. (Rasp bewaren die heb je straks nodig!) Pers de citroen uit.
Pureer de kikkererwten met het citroensap, de citroenrasp, de knoflook, de olijfolie en de peterselie in de blender of met de staafmixer. Voeg eventueel water toe om een mooie smeuige massa te krijgen. Breng op smaak met cayennepeper en zeezout.
Lekker als dip met bleekselderie, wortel, paprika, komkommer of op toast of brood.


Uienpizza

Ingrediënten (2 pers.)

  • 500 gram uien
  • Peper
  • Zout
  • 0,5 pak broodjesmix
  • 75 gram Geraspte kaas
  • 2 theelepel pizzakruiden
  • 1 eetlepel Olijven
  • 50 gram ontbijtspek

Bereiding

Benodigdheden

1 pizzavorm van 25 cm doorsnee.

Oven voorverwarmen op 200-220 graden.
Schil de uien en snij deze doormidden en dan in dunne halve ringen snijden. Bak intussen het spek uit en voeg de uien toe en laat deze zachtjes bakken tot ze glazig zijn. Laat het spek-uimengsel goed afkoelen.
Bereid de broodmix met 1.5 dl. water en de olie. Laat het deeg op een warme plaats 15 min. rijzen. Rol het deeg uit tot een cirkel van 27 cm en leg deze in de ingevette pizzavorm, duw de rand wat omhoog. Strooi wat paneermeel over de deegbodem en schep het spek-uimengsel over het deeg. Strooi de geraspte kaas erover en de pizzakruiden.
In de oven gaar en bruin bakken in 20 min.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 47 gram
Koolhydraten: 87 gram
Vet: 65 gram
Energie: 557 kcal


Kikkererwten salade

Ingrediënten (4 pers.)

Bereiding

De aubergine in stukjes snijden, even laten trekken in zout water, droogdeppen en bakken in ruim olijfolie
Doe er een beetje limoen- of citroensap over en pers 1 teentje knoflook over het geheel
Als de aubergine zacht en lichtbruin is even laten afkoelen, zet er dan de staafmixer even in
De kikkererwten prakken met een vork en door de gepureerde aubergines roeren
Voeg de gesnipperde ui, de vis en een beetje vocht van de kikkererwten toe, zodat het geheel een beetje smeuïg wordt
Zout en cayennepeper naar smaak toevoegen
Leg de afgekoelde pasta in een mooie berg op een schotel
Smeer er een laagje mayonaise over en bestrooi deze met paprikapoeder
Garneer de schotel dan verder met bijvoorbeeld gevulde eieren, hamrolletjes, asperges, gevulde tomaten enz.


Pasta met kipfilet en pesto

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 10 gram Parmezaanse kaas
  • 30 gram volkoren spirelli
  • 1 eetlepel pesto
  • 1 sjalot
  • 3 diepvriesbolletjes spinazie
  • 100 gram paprikareepjes
  • 100 gram kipfilet
  • 200 gram champignons

Bereiding

Champignons in schijfjes snijden, sjalotje snipperen en samen met de paprikareepjes in een hete wok zonder olie doen mÈt deksel(champignons geven vocht genoeg af). Na 5-tal minuutjes kipfilet bakken in blokjes erdoor roeren en ongeveer 10 minuten verder laten garen. Dan spinazieblokjes erdoor roeren als kipfilet saus en intussen pasta gaar koken. Pasta afgieten en samen met een koffielepel pesto door de rest roeren. Nog even goed laten doorwarmen en opdienen; eventueel bestrooid met een koffielepel parmezaanse kaas.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 40 gram
Koolhydraten: 21 gram
Vet: 29 gram
Energie: 504 kcal


Pasta met kaassaus

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 Courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 bakje paturain (light)
  • Italiaanse kruiden
  • 1 plakje oude kaas
  • 1 scheut magere melk
  • 200 gram pasta
  • 125 gram hamblokjes

Bereiding

De in blokjes gesneden courgette en champigons bakken in een klein beetje olie. Na 2 minuten de hamblokjes erbij. Na enkele minuten een beetje melk toevoegen en het bakje paturain light toevoegen. Vuur laag zetten en goed blijven roeren. Zout/peper en italiaanse kruiden erbij. Het plakje oude kaas in kleinere stukjes breken/snijden en ook toevoegen. Goed doorroeren totdat kaas volledig gesmolten is. Direct serveren. VOor de niet lijners kan er dan nog meer kaas op het bord worden toegevoegd.
Ondertussen pasta volgens aanwijzingen op pak gaar koken.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 41 gram
Koolhydraten: 49 gram
Vet: 23 gram
Energie: 560 kcal


Pastasalade

Ingrediënten (4 pers.)

  • Olijfolie
  • 2 eetlepel Kappertjes
  • Parmezaanse kaas
  • balsamico azijn
  • 200 gram farfalle
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 bakje cherry tomaatjes
  • 100 gram veldsla
  • 2 eetlepel pijnboompitten

Bereiding

Rooster de pijnboompitten in een braadpan, op middenlaag vuur (zachtjes dus). Gebruik geen extra vet (noch boter noch olie) in de pan, dat is niet nodig.
Ondertussen doe je de veldsla in een saladekom. Voeg hieraan toe een bolletje mozzarella, in kleine bokjes gesneden. Snijd de tomaatjes in tweeÎn (of in kwarten) en voeg ze toe aan de salade. Strooi wat eetlepels kappertjes in de kom. Voeg als laatste de pijnboompitten toe als deze licht geroosterd zijn.
Kook de pasta tot ze ìal denteî is. Giet af en voeg toe aan de salade.
Breng de salade op smaak met wat olfijolie (extra vierge, naturalmente) en balsamico azijn en en roer het geheel goed door elkaar.
Strooi bij het serveren nog een klein beetje geraspt Parmezaan over de salade voor optimaal genot.


Pittige linzensoep

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 scheut Olijfolie
  • 1 uien
  • 1 snufje Paprikapoeder
  • 1 Tomaten
  • 1 snufje cayennepeper
  • 75 gram rode linzen
  • 50 gram rijst
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 scheut culinaire room

Bereiding

Bouillon maken van het blokje en 300ml water,
Ui snipperen en zachtjes glazig bakken in de olie,
bouillon bij de uien schenken en aan de kook brengen,
Linzen, rijst, fijngesneden tomaat, paprikapoeder en cayennepeper toevoegen,
Zo lang koken dat de linzen gaar zijn (kwartier of 20 min.?),
Op het laatst de room toevoegen en evt. op smaak maken met zout.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 13 gram
Koolhydraten: 48 gram
Vet: 16 gram
Energie: 380 kcal


Pittige sperziebonen

Ingrediënten (4 pers.)

Bereiding

Snipper de ui en fruit die in een klontje boter glazig.
Voeg het kerriepoeder, het kruidenbouillontablet, 150 ml water en de sperziebonen toe. Je gaat nu de sperziebonen koken voor ca. 10 minuten
Maak op smaak met wat sambal en peper.


Quiche Prei oven schotel

Ingrediënten (6 pers.)

  • Peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 uien
  • 500 gram Prei
  • 2 Tomaten
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 10 plakje bladerdeeg
  • 150 gram jonge kaas
  • 0,5 rode paprika

Bereiding

Bak de ui en de knoflook in de zonnebloem olie
doe de paprika er bij en bak die licht mee en daarna de prei roerbakken in dezelfde pan net zo lang tot de prei aardig gaar is. Doe als laatst de tomaat er bij en de peper en zout naar smaak.
doe dit alles in een vergiet en laat het uit lekken en afkoelen
snij nu de kaas in kleine blokjes...
doe de blokjes kaas door de groente heen als het redelijk is afgekoeld en goed uitgelekt is
bekleed de spring vorm met de bladerdeeg. Doe het mengsel er in en dek dit alles ook weer af met bladerdeeg.
bak deze prei schotel in de oven op 200 graden en haal de quiche met prei uit de oven na ongeveer 30 tot 45 minuten ...


Hartige pannekoek met aubergine en ui

Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 lepels Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 2 aubergine
  • paprika
  • gemberwortel
  • lenteuitjes
  • 4 pannenkoeken

Bereiding

1) was en snij de aubergines in blokjes en doe ze in een vergiet
2) strooi er zout over en laat ze 20 minuten uitlekken
3) bak ze dan in de hete olie en breng ze op smaak met peper, paprika en geraspte gemberwortel
4) roerbak er dan de uisnippers bij
5) verdeel de bereiding over de warme pannenkoeken
6) schik ze op voorverwarmde borden en dien op

Energiewaarde per portie : 275 kcal., 3.6g eiwitten, 35g koolhydraten, 13.4g vet


Pitabroodje kaas, champignons en ui

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 theelepel Olijfolie
  • 25 gram uien
  • mosterd
  • 75 gram champignons
  • 20 gram kaas (30+)
  • 1 pitabroodje

Bereiding

Snijd de champignons in plakjes en de ui fijn.
Bak deze ongeveer 4 minuten in de olijfolie.
Rooster ondertussen het pitabroodje en besmeer de binnenkant met wat mosterd. Doe het champignon mengsel erin en strooi (of leg) de kaas eroverheen.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 10 gram
Koolhydraten: 25 gram
Vet: 11 gram
Energie: 235 kcal.


pizzabroodje met kaas

Ingrediënten (1 pers.)

  • 2 sneetjes broodjesmix
  • 1 theelepel pizzakruiden
  • 1 Tomaten
  • 2 plakje kaas

Bereiding

Beleg het brood met de kaas en doe daarop de tomaten plakjes. Strooi het broodje vervolgens af met pizzakruiden en plaats het onder de grill totdat de kaas is gesmolten.


Rauwkost salade

Ingrediënten (4 pers.)

  • 1 uien
  • 0,5 eetlepel kerrie
  • zwarte peper
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 4 stengels bleekselder
  • 1 bosje radijs
  • 1 granny smith appel
  • 1 eetlepel yoghurt
  • aromat
  • 50 gram walnoten
  • verse peterselie

Bereiding

Maak de groenten schoon en schil de appel.
Snijd de groenten, ui en appel in grove stukken doe het samen met de peterselie in de keukenmachine.
Hak alles in kleine stukjes.
Meng in een kom de mayonaise, yoghurt, kerrie en suiker.
Breng het op smaak met peper en aromat.
De gehakte goenten door het mayonaisemengsel mengen.
evt. garneren met gepelde walnoten.


Rijst met aubergine uit Louisiana

Ingrediënten (4 pers.)

  • Peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 uien
  • 1 theelepel Paprikapoeder
  • 1 Groene paprika
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 stengels bleekselder
  • 250 gram gehakt
  • 250 gram zwarte oogbonen
  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 4,25 dl kippenbouillon
  • 1 eetlepel verse thijm (gehakt)
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepel verse peterselie (gehakt)

Bereiding

Snipper de ui, snijd de aubergine in blokjes, haal de zaadjes uit de paprika en snijd in stukjes, snijd de bleekselderie in stukjes, pel de knoflook.
Verhit de olie in een grote koekepan/hapjespan/wok. Voeg het gehakt toe en bak dit op middelhoog vuur in 5-10 minuten rul. Voeg dan de ui, aubergine, paprika, bleekselderie, paprikapoeder, cayennepeper toe en pers de knoflook boven de pan uit. Bak dit ca. 5 minuten mee onder af en toe roeren. Voeg de kippebouillon, het laurierblad en de tijm toe en laat dit 7 minuten met deksel op de pan smoren. Voeg dan de rijst en de bonen toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit op het laagste pitje 15 minuten garen. Check of de rijst gaar is. Roer nu de rijst los, verwijder het laurierblad, garneer met de peterselie en dien op.


Roerbakrecept Broccoli met Pesto

Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 scheutjes Olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepel pesto
  • 1 rode paprika
  • 150 gram cashewnoten (licht gezouten)
  • 600 gram broccoli

Bereiding

Snijd kleine roosjes van de stronk broccoli en snijd de stronk in plakjes.
Kook de broccoli ca. 2 minuten voor, spoel af onder koud stromend water en laat het goed uitlekken.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Pel en hak de knoflook.
Maak de paprika schoon en snijd hem in reepjes.
Verhit 2 scheutjes olijfolie in een koekenpan of wok,
wacht tot het warm is en roerbak de knoflook, ui en paprika ca. 2 minuten.
Voeg de broccoliroosjes toe en roerbak nog ca. 2 minuten.
Voeg de pesto toe en warm het geheel ca. 2 minuten goed door.
Schep de cashewnoten erdoor en serveer met rauwkost en/of rijst.


Roergebakken spitskool

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • Peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 uien
  • 1 bosje Peterselie
  • rijst
  • 1 bosje basilicum
  • 250 gram noten
  • 4 vleestomaten
  • 1 spitskool
  • 1 hete peper

Bereiding

In de pan een eetlepel olijfolie heet maken en hierin de knoflook fruiten (smaak maken) en verwijderen. De ui fruiten, fijn gesneden spitskool toevoegen en goed omscheppen dan de tomaten toevoegen en blijven fruiten. dan de rest toevoegen. caloriearm en vleesloos. Serveer de klaargemaakte spitskool met rijst.


Zomerse avocado smoothie

Ingrediënten (2 pers.)

  • citroensap
  • 250 mililiter water
  • 1 avocado
  • 1 kiwi
  • 1 sinaasappels

Bereiding

De sinaasappel kun je eerst uitpersen, maar je kunt de vrucht ook zonder schil direct in de blender doen. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix het tot 1 geheel. Voeg naar smaak een beetje citroensap toe. Doe er ook wat ijsklontjes in om de smoothie extra koel te maken. Deze gezonde smoothie is dan heerlijk voor in de zomer.


Fris zoette banaan smoothie met soja

Ingrediënten (3 pers.)

Bereiding

Verwijder de pel en zaadjes van de papaja. Snij de papaja in stukjes. Indien je tijd hebt kan je de papaja en banaan eerst invriezen. Hierdoor zal de smoothie romiger worden. Voeg de sojamelk bij de papaja en banaan en mix met een blender tot een gladde smoothie wordt verkregen. Voeg het vruchtensap en de honing toe en meng opnieuw. In plaats van sojamelk kun je ook gewone melk nemen. Breng de papaja smoothie op smaak met wat citroensap en serveer koud in glazen.


Bramen smoothie

Ingrediënten (3 pers.)

  • 2 eetlepels suiker
  • 400 milliliter sojamelk
  • 150 gram bramen

Bereiding

Doe alles in de blender en mix het tot een geheel. Na mixen kun je het sap door een vergiet halen als je de pitjes uit het sap wilt halen. Doe ook een ijsklontje in elk glas na klaarmaken. In plaats van sojamelk kun je ook gewone melk nemen.


Kersen zwarte bessen smoothie

Ingrediënten (2 pers.)

Bereiding

Mix alle ingredienten goed door elkaar inde blender en voeg naar smaak de vanillesuiker toe.


Aardappel kipkerriegerecht

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram aardappels
  • 125 gram uien
  • Zout
  • kerriepoeder
  • 1 theelepel Sambal
  • 100 gram kipfilet
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 tablet kipbouillon

Bereiding

Aardappels koken met zout. Sperziebonen koken met een beetje zout. Klein gesneden kipfilet koken in ongeveer 200 ml water met bouillontablet. Ui smoren met knoflook en sambal in olie. Als het gesmoord is, de aardappelen en sperziebonen erbij doen. Dan wat bouillon en de kip toevoegen, maar je moet het een beetje op gevoel doen, mag geen soep worden. Kerrie erbij en even laten inkoken.
Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 39 gram
Koolhydraten: 36 gram
Vet: 13 gram
Energie: 416 kcal.


Ovenschotel met boursin en ham

Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 eieren
  • 400 gram Courgette
  • 2 Tomaten
  • 1 cup boudin cuiinair
  • 4 gedroogde tomataatjes
  • 700 gram aardappelschijfjes
  • 200 gram hamreepjes

Bereiding

Oven op 225 graden voorverwarmen.
Gedroogde tomaatjes laten uitlekken en in reepjes snijden.
Tomaten en courgette schoonmaken en in dunne plakjes snijden.
Eieren met kaas, zout en peper loskloppen.
In ovenschaal aardappel, courgette en tomaat dakpansgewijs leggen met daartussen ham en reepjes gedroogde tomaat.
Kaasmengsel erover schenken en schotel in midden van de oven in ca. 30 min. gaar en goudbruin laten worden.
Lekker met een groene salade met balsamicodressing.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 21 gram
Koolhydraten: 42 gram
Vet: 20 gram
Energie: 435 kcal.


Pikante Chinese tomatensoep

Ingrediënten (6 pers.)

  • 3 bouillonblok (Maggi)
  • 1 pak Tomaten
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 1 liter water
  • 2 eetlepel zoetstof
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 pak nasikruiden
  • 1 pak roerbakgroenten

Bereiding

Alle ingrediënten behalve de zoetstof aan de kook brengen, vijf minuten koken. Zoetstof toevoegen. Als je van zoet houdt, iets meer zoetstof toevoegen. Als je niet van pittig houdt, minder nasikruiden.
Kan ook als tussendoortje.


Italiaanse tomatensoep

Ingrediënten (2 pers.)

  • Courgette
  • champignons
  • 1 pak tomatensap
  • penne
  • tauge
  • linzen
  • soepgroenten
  • kruiden

Bereiding

Snij van te voren de groenten in gelijke stukken.
Op het moment dat je klaar bent met het in stukken snijden van de groenten (of ze gesneden en wel bij de supermarkt hebt gehaald) kunt u de pan opzetten met een pak tomatensap. De linzen (die zijn er ook in blik) laten uitlekken en samen met de groenten en de penne (pasta) er aan toevoegen.
Neem niet te weinig groenten en niet te veel penne! Zo heeft u in een handomdraai een stevige maaltijdsoep.


Toast met champignons

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 sjalot
  • 2 champignons
  • 0,5 tomaat
  • 30 gram leerdammer light smeerkaas
  • 2 sneetjes volkoren brood
  • 40 gram gerookte zalm

Bereiding

Snipper de sjalot fijn, snij de tomaat in heel dunne schijfjes en versnipper de gerookte zalm. Laat de oven voorverwarmen op 250∞ (grill).
Besmeer de sneden brood met de leerdammer lightlife smeerkaas (kan waarschijnlijk ook met een andere light smeerkaas, of met een sneetje light kaas). Leg er de schijfjes tomaat op met een paar plakjes champignons en bestrooi met de sjalot. Plaats onder de grill tot de kaas smelt en de sjalot kleurt. Schik op een bord en strooi er de zalmsnippers over.
Lekker met een slaatje naar keuze.


Thaise kikkererwtensoep

Ingrediënten (1 pers.)

  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 300 gram Prei
  • 2 blikken kikkererwten
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 1 rode paprika
  • 100 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepels thai kitchen green curry
  • 1 stokbrood

Bereiding

In wok of soeppan prei in olie op lag vuur fruiten.
Paprika schoonmaken en in stukjes snijden.
Paprika en curry pasta toevoegen en 2 minuten meebakken.
Kikkererwten laten uitlekken.
Kokosmelk, kikkererwten en groentebouillon erdoor scheppen.
Soep aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken.
Met zout en peper op smaak brengen.
Soep met stokbrood serveren.

Bereidingstijd: ca 15 minuten.
Bevat per eenpersoonsportie: 510 kilocalorieÎn
18 gram eiwit
17 gram vet
68 gram koolhydraten

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 10 gram
Koolhydraten: 30 gram
Vet: 21 gram
Energie: 346 kcal


Witlofsalade

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Peper
  • Rozijnen
  • 8 eetlepels yoghurt
  • 1 appel
  • 3 stonken witlof
  • 1 blikje mandarijnen

Bereiding

Olijfolie onderin schaal, teentje knoflook in uitpersen. Witlof in stukjes snijden, dit met gesneden appel, kaas en rozijnen in schaal door elkaar husselen. Als laatste er een beetje gemalen peper over strooien.


Witlofsalade

Ingrediënten (2 pers.)

Bereiding

Snij de witlof in stukjes. Voeg een handje rozijnen toe en een blikje of net 2 verse mandarijnen toe. Voeg vervolgens een scheut yoghurt naar smaak toe aan de mix en je hebt een lekkere snel te maken salade.


Vegetarische taco's

Ingrediënten (4 pers.)

  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje kerrie
  • 1 bakje Quorn
  • 2 stuk Prei
  • 1 Courgette
  • 1 Komkommer
  • 1 aubergine
  • 2 bakjes champignons
  • 1 bolletje mozzarella
  • basilicum
  • 2 roma tomaten
  • 3 lenteuitjes
  • snufje aromat
  • 1 bakje cashewnoten (licht gezouten)
  • 0,5 ananas
  • 1 meloen
  • 2 kiwi
  • 0,5 limoen
  • 150 gram druiven
  • 500 milliliter multivitaminen vruchtensap
  • 1 blokje bakboter
  • snufje provencaalse kruiden
  • 8 soft taco'
  • snufje kipkruiden
  • 8 cocktailprikkers

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Aubergine schillen, in kleine stukjes snijden, in olie wentelen en besprenkelen met Provencaalse kruiden.
Courgette in kleine stukjes snijden en besprenkelen met aromat.
Lenteui en prei snijden en knoflook fijn hakken.
Dit geheel in dezelfde volgorde in een wok doen en al roerend doorscheppen tot de prei, lenteui en knoflook flink gefruit zijn.
Champignons schoon borstelen, in stukjes snijden, met kerrie besprenkelen en in de koekenpan in boter bakken.
Quornstukjes met kipkruiden besprenkelen en in de koekenpan in boter bakken.
Alle gebakken ingrediënten bij elkaar voegen en aanvullen met de cashewnoten.
De soft taco's open neer leggen en de vulling hierover verdelen.
Elke soft taco aan beide zijden naar binnen vouwen en met een cocktailprikker vast zetten.
De soft taco's een half uurtje in de oven doen.
Serveren met komkommerplakjes.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 25 gram
Koolhydraten: 63 gram
Vet: 20 gram
Energie: 538 kcal.


Spinazie souffle

Ingrediënten (4 pers.)

  • Peper en zout
  • 3 eieren
  • 250 gram Geraspte kaas
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 liter Melk
  • 1 theelepel citroensap
  • 500 gram spinazie
  • 45 gram bloem
  • 45 gram margarine

Bereiding

Laat de spinazie ontdooien en uitlekken ( doe dit ruim van tevoren)
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Splits de eieren boven 3 kommen
Smelt de margarine in een pan en roer vervolgens de bloem erdoor. Voeg hierna scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren totdat je een gebonden saus hebt. Hierna roer je de geraspte kaas erdoor en laat het smelten. Roer vervolgens een beetje van de saus door het kommetje met de eierdooiers.
Doe hierna het dooiermengsel en de spinazie door de kaassaus terwijl je blijft roeren. Breng het geheel op smaak met citroensap, kerriepoeder, peper en zout.
Neem de pan vervolgens van het vuur.
Klop de eiwitten helemaal stijf en schep het vervolgens luchtig door de spinazie saus.
Hierna doe je alles over in een ingevette ovenschaal en plaats het in de voorverwarmde oven en laat het in ca. 50 minuten gaar worden.

Tip: Dit gerecht smaakt heerlijk met stokbrood met kruidenboter.


Pasta met spinazie

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Peper
  • 100 gram kaas
  • 2 vleestomaten
  • 300 gram spinazie
  • 400 gram fusilli
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Bereiding

Kook de fusilli gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm een halve eetlepel olijfolie in een (steel)pannetje.
Voeg de spinazie en tijm toe en laat het langzaam al roerende ontdooien.
Rasp 20+ kaas en roer het samen met de Blue Band Finesse voor Koken door de spinazie.
Breng de saus op smaak met peper en laat het goed doorwarmen.
Verwarm de oven voor tot 200∞C.
Was de tomaten, snijd ze aan de bovenkant kruislings in en trek ze iets uit elkaar.
Pers het teentje knoflook uit, roer het met de tijm door de overige olijfolie en giet het in de insneden van de tomaten.
Plaats de tomaten in een klein ovenschaaltje en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes stoven zonder dat de velletjes verbranden.
Verdeel de gekookte fusilli over twee voorverwarmde borden, schep de spinaziesaus er overheen en serveer de gestoofde tomaten erbij.

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 35 gram
Koolhydraten: 44 gram
Vet: 22 gram
Energie: 476 kcal


Spaghetti met garnalen

Ingrediënten (2 pers.)

  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gram Rucola
  • 2 Tomaten
  • 10 cherry tomaatjes
  • 250 gram spaghetti
  • 10 tijgergarnalen

Bereiding

Kook de spaghetti gaar volgens de beschrijving.
Bak in de olijfolie:
de knoflook (fijngehakt)
de tijgergarnalen, eventueel in stukjes ( ontdaan van staartje)
de cherrytomaatjes (gehalveerd)
en de fijngesneden zongedroogde tomaten
Voeg deze 4 ingrediënten toe aan de niet te gare spaghetti (al dente) en meng er van het vuur af de rucola door.
Zout en veel verse peper.
Direct serveren en eet smakelijk!

Note: Voor een extra lekkere maaltijd kunt U er wat drooggeroosterde pijnboompitten over strooien, maar denk aan uw calorieën

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 15 gram
Koolhydraten: 29 gram
Vet: 12 gram
Energie: 484 kcal.


Sandwich met tonijn

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 eetlepel uien
  • 1 eetlepel Kappertjes
  • 1 stuk Komkommer
  • 1 blikje tonijn
  • 1 tomaat
  • 1 blaadje sla
  • 1 broodje

Bereiding

Bereidingswijze
tonijn laten uitlekken,
komkommer raspen,
zongedroogde tomaat fijn snijden,
tonijn mengen met ui, tomaat, komkommer en kappertjes
broodje evt. besmeren met magere mayonaise
blaadje sla erop,
tonijnmengsel erop.
Lekker & gezond smullen!

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 25 gram
Koolhydraten: 16 gram
Vet: 2 gram
Energie: 191 kcal.


Portobello caprese - Champignons met kaas

Ingrediënten (4 pers.)

  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 bolletje mozzarella
  • basilicum
  • 2 roma tomaten
  • 4 portobello's

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden
Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie
Veeg de portobello schoon een snijd het steeltje eruit, snijd het steeltje in stukjes. Zet de portobello's ondersteboven in de schaal (met de hoed naar beneden).
Snijd de tomaat in plakjes
Snijd van de mozzarella vier grote plakken.
Snijd de rest van de mozzarella in kleine blokjes.
Meng de blokjes champignon met mozzarellastukjes.
Voeg wat peper en zout toe.
Verdeel dit mengsel over de champignons.
Leg daarop een flink basilumblad,
vervolgens een plak tomaat
en tenslotte een plak mozzarella.
Even 15 a 20 minuten in de oven en smullen maar

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 22 gram
Koolhydraten: 2 gram
Vet: 20 gram
Energie: 273 kcal.


Roergebakken witlof

Ingrediënten (1 pers.)

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • Peper en zout
  • 2 aardappels
  • 100 gram champignons
  • 0,5 paprika
  • 1 tomaat
  • 1 stronk witlof
  • 2 eetlepels tomatensaus
  • 1 ui

Bereiding

Kook 2 kleine aardappelen, in blokjes gesneden in max. 10 minuten gaat, maar nog niet zo gaar dat het gaat kruimen.
Snijd alle groenten fijn en verwarm de wok. Doe er een eetlepel olie in en laat die goed worden. Doe de ui, champions en paprika eerst in de wok en voeg en na een minuutje roerbakken de witlof en tomaat aan toe. Bak dit geheel tot de witlof zacht is en de ui glanzend. Voeg de chilipeper of andere kruiden aan toe, samen met de aardappelblokjes. Bak deze op hoog vuur kort mee. Doe er op het laatste de lepels tomaten saus bij.
Dit is heerlijk met biefstukreepjes of een tonijnsteak!

Voedingswaarden per persoon
Eiwit: 8 gram
Koolhydraten: 32 gram
Vet: 10 gram
Energie: 252 kcal.


Frisse aardappelsalade

Ingrediënten (4 pers.)

  • bieslook
  • 200 gram aardappels
  • 4 eetlepels Magere yoghurt
  • 150 gram hamblokjes
  • 200 gram jonge kaas
  • 2 lenteuitjes
  • appel
  • 2 eetlepels frambozen azijn
  • 2 eetlepels notenolie
  • 5 gram gehakte walnoten

Bereiding

Snijd de lente-uitjes in ringetjes
Doe de ham, appel en de uitjes in een slakom
Meng de yoghurt, olie, azijn en walnoten en giet het mengsel over de ham, appel en uitjes
Voeg de aardappelen en bieslook toe aan de dressing en laat het geheel afkoelen
Schep af en toe om
Snijd de light kaas in reepjes en voeg deze als laatste toe

Per portie:
227 Kcal
1 3g eiwitten
15g koolhydraten
13g vet


Zoeken

U kunt recepten zoeken op basis van een ingrediënt.

Ingredient  

 

Detailinformatie

Indien van een ingredient detailinformatie bekend is kunt up op de betreffende link klikken en wordt nadere informatie getoond.

Wie zijn wij?

Wij zijn een internationaal werkende organisatie. Om onze klanten te kunnen blijven helpen zijn wij ons team aan het uitbreiden. Ben jij die enthousiaste zelfstandige persoon die graag werkt met mensen en helpt hun doelen te behalen dan kan jij ons binnenkort versterken. Wij verzorgen een interne opleiding. Ervaring en/of affiniteit met gezondheid en voeding is een pre.

Nieuwsbrief

U kunt zich gratis inschrijven voor onze nieuwsbrief. Zo ontvangt u tips en recepten gemakkelijk thuis!

Recepten | Ingredienten | Artikels | Dieten | Boeken | Tijdschriften | Contact | Links| Ingelogd als [Beheerder] | Uitloggen

© Copyright Energiekinbalans.nl | Ontwerp door: Odessa webdevelopment | Template: Templateworld.com